×
Meniu

Securitatea mea – în mîinele mele

Securitatea mea în mîinele mele

Împreună cu colaboratori Protecţiei Civile s-a efectuat activitatea „Securitatea mea-în mîinele mele”.

Ar fi de menţionat, vârsta timpurie este cea mai importantă perioada în care copilul însuşeşte un bagaj mare de cunoştineţe despre lumea înconjurătoare, dar şi îşi formează deprinderi, competenţe care ulterior vor sta la baza dezvoltării personalităţii. În acelaşi timp, necunoaşterea suficientă a realităţii provocă experienţe negative, care pot bloca dezvoltarea armonioasă a copilului.

Dacă, până nu demult, se considera că aceste accidente sînt inevitabile şi imprevizibile, acum se ştie cu certitudine – accidentele la copiii mici nu sînt întîmplătoare. Acestea pot fi prevăzute şi prevenite prin informare și formare la copii a unui şir de competenţe privind securitatea vieții și sănătății. După familie, grădinița are un loc foarte important în acest proces, deoarece este locul ideal, unde este organizat sistematic şi calitativ procesul de acumulare a cunoştinţelor, formarea atitudinilor, deprinderilor şi aptitudinilor, inclusiv cele ce vizează un mod sănătos de viaţă.

Formarea competenţelor de securitate trebuie să corespundă următoarelor principii:

  • Principiul respectării drepturilor copilului (dreptul la viaţă şi sănătate, dreptul la educaţie şi informare, dreptul la liberă exprimare etc.).
  • Principiul interesului superior al copilului (viaţa şi securitatea copilului sânt prioritare)
  • Principiul învăţării active (crearea de experienţe de învăţare în care copilul este autorul propriei învăţări).